Президентът ще връчи в сряда сутринта мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател на „Има такъв народ“ Антоанета Стефанова. 

Това ще се случи в 9 ч. на „Дондуков“ 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Още вчера лидерът на ИТН Слави Трифонов обяви в социалните мрежи, че номинира за премиер световната шампионка по шах Антоанета Стефанова, но тя веднага ще върне мандата. Мотивът е, че партията няма достатъчна подкрепа в пленарна зала.

„Съставянето на кабинет в такава ситуация е зависимост от тези, които са част от нещо, срещу което се борим. Ако направим правителство сега, ще бъдем управлявани и зависими от партиите, които ще го подкрепят“, заяви Трифонов.

Ако ИТН удържат на думата си и върнат мандата, Румен Радев ще избере на коя от останалите партии в парламента да даде третия проучвателен мандат. Ако и той не доведе до нов кабинет, следва разпускане на Народното събрание, служебно правителство и насрочване на предсрочни парламентарни избори.

Междувременно управляващите в оставка от ГЕРБ обвиниха президента, че бави връчването на мандата с цел междувременно изборните правила да бъдат променени по начин, който устройва държавния глава.

„Защо трябва да се променят правилата? Да не са приели някакъв ангажимент към ДПС?“, запита премиерът в оставка Бойко Борисов.