"Ще приемем като точка удължаване на епидемичната обстановка на Министерски съвет", каза премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов при живо включване във „Фейсбук“ по повод началото на туристическия сезон от 1 май.

Тя ще се продължи с един месец до края на май. Официално това ще стане в сряда - 28 април.

По думите му хотелите, ресторантите, нощните заведение и туроператорските фирми искат да знаят как ще мине този сезон.

"Очакват го. На Министерски съвет ще приемем като точка удължаване на пандемичната обстановка, за да могат да вървят всички мерки и ще коментираме с вас какви мерки предлагаме и как да бъдат описани в заповедта, за да имаме съгласие", каза още премиерът в оставка.

От туристическия бранш планират тази година повече чужденци да посетят страната ни от миналата

За шпионите и туристите 

"Ние не искаме руските шпиони, но туристите са им добре дошли и ще направим всичко възможно те да се чувстват приятно в България", каза oще Бойко Борисов.

"Мисля, че това, че и руското министерство на туризма награди нашия вицепремиер също е един добър знак, защото и в тежкия момент на противопоставяне в региона заради Украйна, имаме шанс да привлечем и повече туристи. Ние не им искаме шпионите, но туристите са им добре дошли и ще направим всичко възможно те да се чувстват приятно в България", каза Борисов.

Той заяви, че ако е необходимо, ще проведе и телефонен разговор.

"Министерството на туризма ще представи единен протокол за пристигане в страната", заяви министърът на туризма в оставка Марияна Николова. 

За бавенето на връчване на втория мандат

"Продължаваме да мислим отговорно въпреки мотаенето на президента с даването на мандата. Времето си лети, мина един месец от изборите и дойде 1 май", каза Борисов и намекна, че има причина за това.

„Президентът, колкото и да се мотае, да си смени изборните правила, за президентските избори, явно са си поели ангажимент към него, затова се мотае“, коментира той бавенето на връчване на втория мандат за съставяне на проектокабинет, след като ГЕРБ върна своя.

"Преди 5 г. ГЕРБ отново управляваше и президентът спечели при старите правила, защо трябва да се променят правилата, да не са поели някакви ангажименти към ДПС при безразборното отваряне на урни в чужбина?", попита Борисов.

"Имаме много да им говорим, съжаляваме, че те не отчитат и не се срещат с браншовете. Ако няма кой да отиде да защитава плановете в Брюксел, както ние досег, спират всички еврофондове", подчерта още Борисов.

Той отговори и на Слави Трифонов, който вчера заяви, че не е страшно, ако се стигне до предсрочни избори, които по изчисления трябва да са около 60 милиона лв. 

"Радвам се, че видях Слави жив, здрав и в готовност да управлява някога при абсолютно мнозинство. Такова никога никой няма да има. Казват, какво лошо да отидем на избори - 50-60 милиона, толкова сме дали на туроператорските фирми, разхищение на парите на данъкоплатеца е това", каза премиерът в оставка. 

За плана за възстановяване

Борисов коментира и плана за възстановяване, като заяви, че утре ще го прати, "ако искат, да го подписват" (в НС - б.р.).

"И щаб медицински не направиха, и план нямат, само казват не е хубаво, дайте да видим вашия. Нямат министри, нямат екипи да се види какво ще се прави във всичките тези сфери", каза Борисов.

България очаква да получи безвъзмездно от извънредния инструмент на Евросъюза по Механизма за възстановяване и устойчивост 6 милиарда и 217 милиона евро. Страната има право и на заеми до 4 и половина милиарда евро, но все още няма решение такива да се ползват.