Ударното имунизиране в страната продължава. Мобилни екипи ваксинират желаещите в малки и трудно достъпни населени места.

Според министъра на здравеопазването, ако темпът на ваксинация се запази, до края на лятото у нас ще бъде постигнат така наречения "колективен имунитет".

Костадин Ангелов призна, че има логистични проблеми, но те се решават в движение. В хасковското Малево премиерът Борисов обяви, че е готов да осигури и самолет, за да могат ваксините да пристигнат час по-бързо.

За селото, в което живеят близо 1500 души, бяха приготвени 150 дози. Всеки, който не е успял да се ваксинира този вторник на място, има възможност да го направи в кабинета на РЗИ.

В Малево, където от години здравната служа не работи, имунизацията  започна в кметството, с издигане на националното знаме  и опашка от чакащи  мобилния екип  с ваксините.

Местен жител споделя, че е дошъл да се ваксинира при мобилния екип, защото няма достатъчно ваксини в личните лекари. За недостига на игли при джипитата призна и здравния министър при посещението си в Малево.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ежедневно следим на дневна  база какви количества имаме. В контакт сме с централата на „АстраЗенека“ за изтегляне на доставките малко преди 28-и, така че  ние ще осигурим достатъчно  количества ваксини и ако темпа се запази, може би до края на лятото ние ще излезем изцяло с постигането на така наречения колективен имунитет“, заяви Костадин Ангелов.

От премиера Борисов в селото разбраха, че наред с ваксинацията продължава разхлабването  и на мерките. Местната власт изрази благодарности.

На път за Малево премиерът Бойко Борисов посети предприятието „Неохим“. Там съобщи, че благодарение на предоговорените цени с „Газпром“ само на завода в Димитровград са върнати 17 милиона лева и са запазени 1000 работни места.

Премиерът беше придружаван от заместника си Томислав Дончев, който вече излекуван от коронавируса, ще води листата в Габрово, съобщи Борисов.

Премиерът не отговори дали ще излезе в отпуск по време на изборната кампания.

"Планът е да се съчетават задачите, свързани с управлението на държавата с участие в изборите, като при участие в изборни мероприятия", заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Според Дончев, по конституция, министър- председателят не губи качеството си , независимо дали е в отпуск или болничен.

  • От 19 април отварят детските клубове
  • Богдан Кирилов: Няма индикация за спиране на ваксинирането с "АстраЗенека"
  • 2126 са новите случаи на COVID-19
  • Третата вълна: Здравните власти наблюдават трайно намаляване на заразените (ОБЗОР)
  • Имунолози: Хората с първа доза на "АстраЗенека" могат да си поставят и втората
  • От понеделник разрешават и конгреси и тиймбилдинги
  • Заведенията поискаха мерките в подкрепа на бизнеса да продължат
  • Кирилов: Искаме единен подход към ваксината на "АстраЗенека" в ЕС, за да няма объркване
  • Гигов: Към момента 620 375 души са получили първа доза от ваксина срещу COVID-19
  • Кантарджиев: Установихме мутация на COVID-19 при две жени в Северна България