Ученик от Силистра откри високи нива на кадмий във водата на река Дунав, докато подготвяше проекта си за участие в национално състезание по природни науки и екология. Според него това е притеснително, защото отровата се поглъща от речните обитатели.

Рибата е силно застъпена в кухнята на силистренци, което означава, че токсичният метал може да се натрупа в организма на съгражданите му и да предизвика здравословни проблеми.

Дванадесетокласникът Мохаммад-Мурад Рашад Халвани от Езиковата гимназия в Силистра се завърна със златен медал от Националното състезание по природни науки и екология, което се проведе в Копривщица. За това съобщи БТА, позовавайки се на училището, в което се обучава момчето.

На форума Мурад участва със своята разработка "Изследване на качеството на водата и седиментите в силистренския сектор на река Дунав". Целта на проекта му е да установи нивата на концентрация на тежките метали във водата. За реализирането му ученикът е ползвал съдействие, методиката и апаратура на Института по обща и неорганична химия и на Геологическия институт към БАН.

Изследването е установило, че засега не се наблюдават застрашителни концентрации на тежки метали в силистренския сегмент на река Дунав. Повод за безпокойство обаче, по думите на Мурад, са засечените по време на неговите експерименти високи нива на кадмий.

Токсичният метал може да е много опасен, дори да не става дума за директното излагане на по-високи от обичайното концентрации. Хроничните интоксикации могат да нанесат тежки поражения върху сърдечносъдовата, отделителната, стомашно-чревната, неврологичната, дихателната и репродуктивната система на човека, обясниха експерти за bTV Новините.

Един от най-ранните докладвани случаи за отравяне с кадмий е докладван в Белгия през 1858 г. Въпреки това до 1900 г. тежкият метал не бил считан за опасен. Способността му обаче да се натрупва в растения, както и в речни или морски обитатели, го превръща в опасен. Хората, които консумират по-често такива продукти, се оплакват предимно от мускулна и ставна болка, а при изследвания лекарите установяват при тях намалена костна плътност.

„Това е бавна отрова, която се поглъща от речните обитатели, а впоследствие и от човека. Натрупва се в организма и след време може да има последици за здравето“, поясни младият изследовател.

Според него сред причините за появата на кадмий във водата са не толкова промишлените или битовите замърсители, колкото торовете, с които се обработват почвите в района.

Следващата седмица Мурад ще представи проекта си и на националната научна сесия на Ученическия институт към БАН. Предвидена е подобна презентация и за учениците в Езиковата гимназия „Пейо Яворов“ в Силистра.