Животът на 1 милион души може да бъде спасен всяка година, ако се намали замърсяването на въздуха, обяви Световната здравна организация (СЗО).

В доклад на СЗО се подчертава, че главният причинител на климатичните промени е изгарянето на изкопаеми горива. Това причинява 7 милиона смъртни случая по света и струва на социалните системи над 5 трилиона долара годишно.

3 годишната Лия, която има хронично заболяване, диша с инхалатор. Опитваме се да не я държим навън, преценяваме самата ситуация, но инхлатора ни помага в много от тези моменти, споделя майката на детето.  

Въпреки че нивата на фини прахови частици днес са в нормата, оказва се други замърсители влияят на здравето ни. Дори в ден като днешния във въздуха, който дишаме има значителна концентрация на тежки метали като олово, мед, цинк и кадмий. Те попадат във въздуха предимно от битовото отопление и промишлеността.

Според  проф. Георги Рачев, климатолог, те чрез дихателната система попадат в организма като олово и мед се натрупва в нашите кости.

Според лекарите това води не само до редица хронични заболявания, но и такива на сърдечно-съдовата и нервна система. Започнаха да излизат някои публикации свързващи замърсяването на въздуха, специално това с тежки метали с болестта на алцхаймер, с аутизъм, посочва и д-р Диана Лекова, пулмолог.

Столичната община днес прие допълнителни мерки в борбата срещу мръсния въздух – „зеленият билет” ще бъде въвеждан при прогноза за дни с мъгла, инверсия, безветрие. Няма да се чака да се да се докаже, че има замърсяване. Така повече хора могат да планират да оставят колата и да изберат градския транспорт.