Управляващите с намерение лотарийните игри да се организират единствено и само от държавата. Идеята е на лидера на НФСБ - Валери Симеонов.

По думите му идеята е подкрепена и от премиера Бойко Борисов и от министрите на финансите и на спорта – Владислав Горанов и Красен Кралев.

Въпросът държавата да монополизира изцяло лотарията е бил обсъден при премиера тази сутрин. Справка на Комисията по хазарта показва, че в момента 5 компании имат лиценз за извършване на лотарийни игри:

- „БЪЛГАРСКИ СПОРТЕН ТОТАЛИЗАТОР"
- „НЮ ГЕЙМС" АД
- „НАЦИОНАЛНА ЛОТАРИЯ" АД
- „ЕВРОБЕТ" ООД
- „В-С 98" ООД

Снимка: btvnovinite.bg

Промените предвиждат лицензи на частните компании да бъдат прекратени 3 месеца след приемането на текстовете.

"Прехвърляме всичко към спортния тотализатор, което ще даде много сериозен тласък на спорта в България. Продажбата на всякакви талони, билети и други средства за лотарийни игри да се осъществява само в лицензирани обекти“, заяви Валери Симеонов.

Снимка: btvnovinite.bg
Според него, ако лотарията е само държавна, ще се гарантира и изплащане на печалбите. Сега не било така, казва още Симеонов.

"Дай боже спечелилия наградата да се спомине - изплащане на части и всякакви такива други средства", обясни лидерът на НФСБ.

Финансовият министър подчерта, че в повечето европейски страни държавата има пълен монопол над този тип игри.

„Не би трябвало пазарът да се разраства самоцелно, защото, особено при хазарта, разходите за едни е приходи за други. Свидетели сме как даваме последните си левчета, особено на бензиностанции прави впечатление. Зареждат за 10 лева гориво и за 20 лева купуват хазарт“, обясни финансовият министър Горанов.

В съобщение до медиите от Националната лотария заявяват, че „национализирането на частен бизнес е недопустим прецедент“.

Отговорността и последствията от тези действия няма да бъде носена от политиците, а от българските гласоподаватели и данъкоплатци, се казва още в позицията.

Зад нея застават и от Асоциацията за развлекателни и хазартни игри.

Икономисти предупредиха, че частният бизнес може да съди държавата, а и въвеждането на държавен монопол няма да реши проблемите.

Снимка: btvnovinite.bg

„Дори и да се създаде една нова държавна компания, която ще отговаря и ще се занимава с хазартни игри, няма абсолютно никаква гаранция, че тя няма отново да обслужва частни интереси“, подчерта Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

Предстоят и промени в самата Комисия по хазарта - мисли се за преструктуриране, тъй като според финансовия министър се допускат противоречиви решения и грешки.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!