До месеци Националната информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта може да спре да работи. За това алармира нейният директор Светослав Кирилов в предаването „Важното, казано на глас“ по bTV радио.

Причината е липса на финансиране. Линията е създадена преди 11 години и през цялото това време е била спонсорирана от частни организации или държавни програми. На месец на телефон 0888-99-18-66 помощ търсят около 100 души, страдащи от зависимости, както и техните близки.

Светлана Николова – един от консултантите, които разговарят със зависимите обясни, че все по-често подкрепа търсят родители на деца, които работят или учат извън страната и са се пристрастили в чужбина.

Не са рядкост и обратните случаи, при които близките работят извън страната и разбират от разстояние, че детето им е зависимо.

По думите на Кирилов в Националната стратегия за борба с наркотиците 2019-2013г. е заложено да бъде изградена подобна телефонна линия, но към този момент не е ясно дали ще се финансира съществуващата или ще се открие нова.