Трагедията в Своге доведе до три министерски оставки – на вътрешния министър Валентин Радев, на регионалния министър Николай Нанков и на транспортния министър Ивайло Московски. Днес стана ясно, че те ще бъдат гласувани от парламента в четвъртък.

След двучасово заседание на Съвета на коалицията премиерът Бойко Борисов обяви имената на бъдещите трима министри.

Главният секретар на МВР Младен Маринов е номиниран за поста на Валентин Радев.

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев трябва да поеме транспорта от Ивайло Московски.

Депутатът от ГЕРБ Петя Аврамова е номинирана за мястото на Николай Нанков като министър на регионалното развитие и благоустройството.

Снимка: БГНЕС

Трите номинации бяха обявени в изявление на премиера Борисов след края на коалиционния съвет. Стана ясно, че те са безспорни и харесвани от всички. Така депозираните оставки на досегашните титуляри няма да бъдат оттегляни, а всички промени ще бъдат гласувани в четвъртък.

Структурни трансформации към момента не се очакват, но противоречията в коалицията ще доведат до различно гласуване на партньорите в пленарната зала.

Валери Симеонов и Цветан Цветанов били за запазване на досегашните министри, докато Борисов, Волен Сидеров и Красимир Каракачанов били за нови лица.

Така, в четвъртък ще има „приел – предал” щафетата в три министерства, но НФСБ отново заявиха, че имат особено мнение и ще гласуват против оставките, но за новите министри.

И днес се стигна до напрежение в коалицията – Сидеров заподозря заговор срещу премиера Борисов с участието на много близки до него хора, като спомена в този контекст и хора от НФСБ и от бившия „Реформаторски блок”.

Той веднага получи отговор от Цветан Цветанов, който пък замеси в темата и лидера на опозицията Корнелия Нинова.

Според БСП новите министри ще продължат досегашната вредна политика на правителството и това е отчаян ход, с който управляващите се опитват да си купят време. Левицата ще гласува против новите кандидатури и настоява за оставка на целия кабинет.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!