Три успешни трансплантации бяха извършени в навечерието на Нова Година. Екипите на Военномедицинската академия и на болница „Лозенец" трансплантираха черен дроб и два бъбрека от 63-годишен донор.  

Снимка: btvnovinite.bg

На 25 декември в университетската болница в Плевен постъпва мъж с черепно-мозъчна травма. Въпреки борбата на лекарите, пациентът губи битката за живот.

Пред трудната задача да поиска съгласието на близките да дарят органите се изправя д-р Георги Димитров координатор по донорство в УМБАЛ „Д-р Г. Странски”.

Снимка: btvnovinite.bg

„Те нито за миг не се поколебаха, веднага казаха че това трябва да се случи и трябва да помогнат на други хора. Просто, покланям се пред тях”, споделя д-р Димитров, който разкрива, че използва най-човешките думи, които може да намери.

Във Военномедицинска академия, където е присаден черният дроб, научават за донорската ситуация на 29 декември. Следва спешна мобилизация.

Снимка: btvnovinite.bg

„Хората, които бяха извън София, се прибраха. Включително аз. В 7 ч. сутринта наш екип замина за Плевен”, разказва проф. Никола Владов.

Операцията започва няколко малко по-късно и продължава 6 часа.

Снимка: btvnovinite.bg

„В момента пациентът е в централната реанимация. Където е екстубиран и контактен”, съобщава проф. Владов. 

Двата бъбрека са трансплантирани в болница „Лозенец".

Снимка: btvnovinite.bg

Така успешните трансплантации за годината у нас стават 46. Донорските ситуации през 2019 година са 16 - колкото и през 2018. В листата на чакащите са още 1152-ма. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!