Специалисти от Военномедицинската академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация. Реципиентът е 59-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване, а донорът – мъж на 63 години, изпаднал в мозъчна смърт в следствие на черепно-мозъчна травма.

Снимка: ВМА

„На 29 декември вечерта получихме известие от Изпълнителна агенция „Медицински надзор”, че има донорска ситуация в Плевен. Сформирахме бързо екипа, хората, които бяха извън София, включително и аз самият, веднага се прибрахме. А в 7 ч. сутринта на 30 декември наш екип замина за Плевен, за да осъществи експлантацията на черния дроб”, пише в съобщение до медиите от името професор Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология.

Към момента пациентът е екстубиран, контактен и адекватен, продължава лечението му.

Трансплантацията е продължила около 6 часа. От ВМА казват, че засега органът функционира добре. Пациентът има добри жизнени показатели, започва раздвижване и захранване.

Ръководството на болницата изказва благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.