Пациентът с първата белодробна трансплантация, извършена в България, бе изписан от болница "Лозенец". 70-годишният Мариян, който в края на октомври получи нов шанс за живот, вече е с много добри жизнени показатели и се завърна у дома, съобщиха от лечебното заведение.

Белодробната трансплантация на Мариян бе извършена на 26 октомври тази година от екип на УБ "Лозенец", ръководен от проф. д-р Любомир Спасов, и с участието на д-р Игор Тодораке от университетската болница в Хановер. Трансплантацията продължи около 6 часа.

Снимка: УБ \"Лозенец\"

"Изключително благодарен съм на целия екип на болницата и проф. Любомир Спасов за грижите и вниманието. За мен сега животът започва отначало и нямам думи, с които за изразя признателността си към лекарския екип за този втори шанс", сподели Мариян по време на изписването си.

На него присъстваха всички лекари, взели участие в белодробната трасплантация и лечението му.

Снимка: УБ \"Лозенец\"

През 2019 г., освен че беше извършена първата белодробна трансплантация, се навършиха и 15 години от първата извършена трансплантация на черен дроб в България.

През ноември 2004 г. малката Памела Пекова стана първият пациент с присаден черен дроб в България. Това се случва, когато тя е едва на 7 месеца. Тогава трансплантацията е извършена от проф. д-р Любомир Спасов и екипа на УБ „Лозенец“ с участието на проф. Масимо Малаго.

Снимка: УБ \"Лозенец\"

Днес вече екипът на университетската болница има извършени 237 трансплантации на черен дроб, бъбрек, сърце и бял дроб.