Трансплантация на бял дроб след донорска ситуация у нас беше направена в неделя в УМБАЛ „Лозенец” от проф. Любомир Спасов заедно с екип от немски специалисти. 

70- годишен мъж, с крайна фаза на белодробна недостатъчност, е избраният пациент. Той все още се намира в реанимация.

Снимка: btvnovinite.bg

Според плановете на Здравното министерство, първата белодробна трансплантация у нас трябваше се случи през 2021 г. в болница „Света Екатерина” след обучението на наши лекари във Виена. Тя обаче е факт две години по-рано. 

Преди два дни в болница „Лозенец”, екип ръководен от д-р Игор Тудораке от университетската болница в Хановер и екип от български специалисти начало с професор Любомир Спасов извършват трансплантация на бял дроб. Операцията продължава повече от 6 часа!

И до този момент от болницата пазят мълчание пред медиите.

Снимка: btvnovinite.bg

Преди четири години Таня Боргоджийска от Раковски претърпява трансплантация на бял дроб във Виена. Новината, че подобна операция е извършена и у нас поражда смесени чувства.

„Защо никой не каза нищо, вместо да се похвалят, че са направили подобно нещо  и е такова постижение за България? Не казват как е пациентът? Това е дългоочаквана новина, но и сме притеснени, защото нещата станаха много бързо!”, смята Таня Боргоджийска.

И още е рано за радост, категорични са и представители на пациентски организации. Случилата се в България операция не давала надежди в дългосрочен план. 

Здравното министерство също отказа да коментира операцията. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Плановете на министерството са били да се извърши обучение на екип в университетска болница във Виена и съответно в края на 2020 г. или началото на 2021 г. този екип да бъде подготвен, за да направи трансплантация на бял дроб в България”, обясни  Тодор Мангъров - председател на асоциация "Пулмонална хипертония" в предаването „Тази сутрин”. 

Според него обаче министерството на здравеопазването се бави с въвеждането на промените. „Това, което направи проф. Спасов доказа, че медицина в България се прави въпреки здравното министерство. Проф. Спасов влезе във взаимоотношения с екип от Хановер, което доведе до това да се направи първата белодробна трансплантация”, посочи Мангъров. По думите му министерството има много малко участие в това. 

„Периодът след трансплантацията е много важен и е ключов за успеха на операцията. Може би за това от здравното министерство се се въздържат да се похвалят”, посочи обаче Владимир Томов – председател на Националния алианс на хора с редки болести. 

„Пациентът е избран първо като се има предвид, че това е първата трансплантация в България. Важно е и самото желание на пациента – той също е един много смел човек. В България това е изключително голям риск на база на информацията, която той и неговото семейство имат. Самият риск се оценява от екип, който има достатъчно капацитет, предлагали са и на други – имаме такава външна информация. Можем само да поздравим проф. Спасов и екипът му”, отбеляза още Томов. 

Според Тодоро Мангъров този лекарски екип се е обучавал една година в Хановер. Това е изключително хуманен акт и жест, пациентът е избран и според медицинските показания на присадения орган, обясни той.