Край на белодробните трансплантации за българи във Виена - това става след добрата новина, че след 2-годишно прекъсване, българка е получила шанс за живот в Австрия.

Вчера стана ясно, че 28-годишната Илияна Христова от Варна е трансплантирана успешно. Днес обаче Агенция "Медицински надзор" обяви, че Австрия спира операциите за чужденци.

Снимка: btvnovinite.bg

Болница "Света Екатерина" ще извърши първата белодробна трансплантация у нас, когато обаче нашите медици са подготвени от австрийските си колеги. Очаква се това да се случи най-рано през 2021-ва. 

Първият български пациент по линия на Евротрансплант е опериран в клиниката във Виена през 2014-та година. До 2017-та 8 българи получават втори шанс там.

Снимка: btvnovinite.bg

Тогава споразумението изтича, България не предприема стъпки да го поднови и пациентите попадат в задънена улица. Случаят на Илияна е първи след кризата. 

Илияна получава най-чаканото обаждане на 29 юли - клиниката във Виена е намерила подходящ донор. Само за няколко часа пристига в Австрия.

Сега вече тя се възстановява добре - прави първи стъпки, храни се и диша сама.

Илияна е един невероятен борец. Тя може би преживя и е резултат на това, което направихме през последните 2 години. Знаете този тъмен, черен период, с който все пак се преборихме до някъде, но сега се оказва, че пак сме в задънена улица”, обяснява Наталия Маева, от Националната пациентска организация.

Снимка: btvnovinite.bg

Трансплантацията идва след прекъсване от 2 години и протести на пациенти. Част от тях не доживяха новото споразумение. Според него за Виена трябва да заминат 5-ма спешни българи. Изненадващо обаче агенция медицински надзор съобщава, че Австрия спира да трансплантира чужденци.

"Това е категорично решение на австрийската страна и няма отношение към България", твърди Росен Иванов, изп. дир. на ИА "Медицински надзор".

Вече преговаряме с Германия и други европейски клиники, но засега без резултат. В списъка на чакащите за белодробна трансплантация са 19 души. В момента за тях алтернатива няма.

Потърсихме за коментар и клиниката във Виена, все още очакваме техния отговор. 

Днес стана ясно и за пореден благороден жест на близки на пациент от Бургас, изпаднал в мозъчна смърт. Донорската ситуация ще спаси живота на няколко души, за които трансплантацията е последен.