На рибния пазар в Бургас вече е пълно с клиенти, които избират храна за празничната трапеза за Никулден. 

Бургазлии обичат черноморската риба и макар по традиция на трапезата да се слага шаран, може да видите голямо разнообразие от рибата от акваторията на нашето море. Шаранът се предлага за 6 лв., чернокопът за 8 лв., паднал е от 12 лв. в сравнение с милата седмица. Има и калкан за 30-35 лева. Лавракът е на 10 лв., а ципурата за 12 лв. 

Първата лодка с рибари тази сутрин се връща в пристанището в Черноморец в 7:30 ч. Тръгнали са по тъмно и са натоварени с над 200 кг риба.

„За първи път хващаме толкова риба тази година, заслужава си да се излезе в морето последните дни“, обясни рибарят Стамат Стаматов, а според Ружди Якуб в морето е пълно само с чернокоп, друго няма. „Уловът е добър, Свети Никола даде за празника, досега не е имало толкова риба, добре е“, допълни той.

Макар на пазара чернокопът да се предлага на двойно по-висока цена от лодките на пристанището, за клиентите е ниска в сравнение с миналата седмица. Други избират традиционния шаран. Любимият калкан е скъп за купувачите. 

Според търговците, обаче, търсенето е слабо. „Ами, трудна работа, ако днес се хванат 30 калкана, ще продам 1-2, максимум 3. Това е, защото той е скъп, 30 лв. му е килограмът", обясни търговецът Иван Атанасов. 

Традицията повелява за берекет на Никулден всеки да си взема люспа от шарана, а зевзеците в Бургас казват „копче от калкана“.