От 1 до 6 декември Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва засилени проверки във връзка с предстоящия празник Никулден в обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси.
Обект на засиления контрол ще бъдат документите за произход и безопасност на рибата, спазването на сроковете и условията на съхранение, правилното етикетиране на продуктите.
При проверките ще се следи също за използването от персонала на лични предпазни средства - маски и ръкавици, наличие на дезинфектанти на местата на продажба и други.
Специално внимание ще се обърне върху продажбата на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци, за да се гарантира здравето на потребителите и безопасността на храните.
При извършване на проверките и при необходимост в инспекциите ще се включват и представители на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) и Комисията за защита на потребителите (КЗП).
Съвети към потребителите за закупуване на прясна риба
- Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време;
- Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото;
- Хрилете трябва да са с розово-червен цвят;
- Очите трябва да са бистри;
- При натискане с пръст вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.
БАБХ призовава потребителите да купуват риба от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.