Протест пред Министерството на вътрешните работи, след като пиян шофьор бутна с висока скорост и уби 15-годишно момче на пешеходна пътека на улица „Гурко“ в София. 

37-годишният водач остава в ареста. Мярката му за неотклонение ще се гледа утре в съда.

На улицата излизат роднини на загиналото дете, както и родители и близки на починали при катастрофи. Хората настояват за по-строги мерки на пътя и справедливост. В района има засилено полицейско присъствие. 

Недоволството започна с минута мълчание. Очаква се шествие до мястото на трагичния инцидент, където ще бъдат положени цветя. 

37-годишният мъж, причинил смъртта на момчето е в ареста, а жената пътувала с него в колата е разпитана и освободена. Обяснила, че в действителност е била с извършителя на ресторант. Но не е била свидетел той да пие. Затова тя и 4-годишното и дете се качили в автомобила с него.

„За да изкараш 2 промила алкохол, ако си около 70 кг, значи си употребил бутилка концентрат. Смайваща и психиката на жената, която се е качила в колата. Това е майка, която рискува живота на себе си и детето си“, коментира психиатърът Веселин Герев.

Нарушенията в центъра са ежедневие, а мерки не се вземат, въпреки че в близост има три училища, разказват хора, които живеят в района.

„Сигурно има хора през нощта, когато вече е късно, които минават и с 200. Проверки за превишена скорост не съм виждал, аз живея тук от 45 години“ каза Събин Коларов, жител на квартала. 

„15-годишно дете, умишлено убито на 100 метра от Министерство на вътрешните работи, ако това не е шамар от съдбата в лицето на управляващите, не знам“, посочи Жулиета Михайлова. 

На протеста имаше и юристи, които коментираха, че не строгостта на наказанието, а неговата неизбежност ще по-голям ефект.

Междувременно в Министерския съвет премиерът акад. Денков свика извънредна среща по проблемите на пътната безопасност. На нея присъстваха родители, министърът на вътрешните работи, представители на повечето партии, на прокуратурата, както и представители на АПИ и Столична общинa.