Майката на загиналото на пешеходна пътека при катастрофа в София дете заяви пред bTV, че това е бил обичайният маршрут на сина ѝ.

"Той беше много внимателен, обичайно оттам се прибираше с приятели. Много спокоен, много внимателен, перфектен във всичко. Още го чакам да се прибере. Колко семейства почерниха и колите да им вземат, да ги застрелват ли, не знам дали ще спре това. Каквото и да направят, не знам, дано нашето дете да е последното. Пазете си децата", каза Нина Петкова, майка на починалото момче.

15-годишното момче загина вечерта в събота, след като пиян го помете на пешеходна пътека в центъра на столицата. 

Шофьорът е карал с превишена скорост, нямало е никакъв спирачен път, а с него в автомобила му са пътували жена и детето ѝ. Минути след като е подаден сигнал на 112,  на място пристигат екипи на полицията и спешната помощ. Медиците само констатират смъртта на 15-годишния Филип.

Според разследващите – от мястото, където се е качил в автомобила си до мястото на трагедията, шофьорът е изминал около 500 метра. Той вече е с обвинение за причиняване на смърт след умишлено нарушаване на правилата за движение по пътищата. Като според квалификацията на деянието то е станало при евентуален умисъл. 

Шофьорът има и предишни нарушения - една регистрация през 2005 година. Тогава има образувано досъдебно производство за управление на автомобил след употреба на алкохол.

По наша информация – тогава е констатирано, че мъжът е шофирал с 1,4 промила алкохол в кръвта. И че това се е случило малко след като е взел книжка. През 2020 година пък е карал с превишена скорост, има и няколко санкции за неспазване на пътната маркировка. 

По-малко от 24 часа след инцидента, днес граждани оставяха цветя в памет на загиналото момче. Сред тях и родители, загубили децата си в катастрофи.

Записите от камерите в района са иззети. Предстоят още разпити. Назначени са и редица експертизи. 

Статистиката на МВР от 16 часа вчера до 16 часа днес показва, че 22-ма шофьори са хванати да карат след употребата на алкохол, като 7 от тях са били с над 1,2 промила алкохол в кръвта.

За същото време са установени и 7 души, седнали зад волана след употреба на наркотици.

На този фон изпълнителната власт отчете, че промените в Наказателния кодекс срещу нарушителите на пътя дават резултат.

Премиерът Николай Денков обеща масираните проверки за пияни и дрогирани шофьори да продължат.