Прокуратурата повдига обвинение на шофьора, убил на пешеходна пътека 15-годишно момче в събота в София, за престъпление при евентуален умисъл. Това съобщи зам.-градският прокурор на София Иво Илиев.

Такива обвинения бяха повдигнати за смъртта на журналиста Милен Цветков и за тежката катастрофа от миналото лято на бул. „Цариградско шосе“, при която загина френски гражданин, а жена му пострада сериозно напомни Илиев.

Дрегерът и кръвната проба на 37-годишния шофьор показаха, че е управлявал колата с над 2 промила алкохол.

„Водачът е управлявал моторното превозно средство по начин, по който неминуемо би довел до такива общественоопасни последици. Първоначалните данни са, че се е движил с много висока скорост – около 80 км/ч, няма никакъв спирачен път, на оживено кръстовище, където има и заведения, буквално кръстовищата там са едно след друго. Самата пътна обстановка не предполага движение с висока скорост. И не на последно място – след употреба на алкохол“, обясни зам.-градският прокурор.

Инцидентът стана на кръстовището на улиците „Шишман“ и „Гурко“ малко след 21 ч. 15-годишното момче е пресичало на пешеходна пътека, загинало е на място.

Директорът на СДВР Любомир Николов обясни, че в колата са се возили още жена и нейното дете. Те не са съпруга и дете на шофьора.

37-годишният водач има и предишни регистрирани провинения на пътя – от 2005 г. и през 2020 г. През 2005 г. е хванат да шофира с 1,4 промила алкохол, но се е разминал само с административна санкция, научи bTV.