„Това е най-тежката и тъжната среща, която съм имал от години насам. Това около, което се обединихме е, че първото нещо, което трябва да се случи е да се преборим чувството за безнаказаност да изчезне сред тези, които управляват автомобили по пътищата. Това чувство е прояло цялата ни система“, каза премиерът Николай Денков.

„Освен съболезнованията, които искам да изразя, искам да благодаря на тези родители, защото те дойдоха на тези разговори и казаха „Не можем да върнем нашите деца обратно, но искаме поне да използваме това, с което се сблъскахме и  научихме покрай нашата лична трагедия, за да помогнем това да не се случва“, допълни той. 

По думите на Денков на срещата е обсъдена съвместната работа между МВР, КАТ и общините, които да предоставят своите камери и да помагат в обработката и подготовката на глобите.

„Част от промените са свързани със законови изменения. Всеобщо е мнението, че измененията, свързани с отнемането на превозните средства всъщност дават сериозни резултати. Трябва да търсим точно такива мерки, от които нарушителите да ги заболи, да знаят, че ако направят нарушения, след пет минути може да получат електронно съобщение, което да им каже, че са направили нарушението и ще бъдат глобени. Обсъждахме как да се ускори вземането на пробите при тежки инциденти и до седмица, най-много 10 дни резултатите да са ясни“, обясни Денков. 

Според Денков това, което направят институциите не би могло да реши проблемите, ако не се обърнем към обществото.

„Това, че в нашата култура се смята за нормално да пиеш и да се качиш в автомобила, да качиш жена си и децата си и да ги поставиш под риск е абсолютно неприемливо. Като общество трябва да се излекуваме. Болни сме с това, че смятаме за нормално това, което поставя под риск живота на нашите близки, деца, роднини“, каза още премиерът. 

По думите му ще бъдат взети и мерки по обезопасяването на градската среда на кръстовища и в близост до училища.

В срещата участва и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

„Убийството на пътя, причинено след употреба на алкохол или наркотици, дори и с превишена скорост, трябва да бъде умишлено убийство. Поредният случай доказа това. Няма как човек, който се е качил зад волана с повече от 2 промила алкохол, превишил е скоростта, убива на пешеходна пътека – не може да бъде класифицирано като нищо друго освен умишлено убийство“, коментира Стоянов.

По думите му мярката с отнемането на автомобили на нарушители категорично дава резултат.

Според председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев няма маркировка или инфраструктура, която да спре дрогиран или пиян шофьор. По думите му трябва да има повече полицаи.  

„Трябва да е ясно, че наказанието е неизбежно. От години подготвяме, настояваме и изискваме законодателни промени, които да дадат възможност с хилядите камери за контрол на трафика, поставени и свързани от общините, да дадем възможност на МВР да глобява. Омръзна ни да регистрираме нарушения, искаме незабавен, адекватен контрол“, каза Георгиев.

Прието е предложение за сформиране на работна група от съдии, прокурори и преподаватели, които да направят преглед на законодателството и да предложат по-строги санкции.