Скопие уволни митничарите, които са пуснали злополучния автобус, катастрофирал на АМ „Струма“, да излезе от страната без документи. Пред bTV вътрешният министър на Северна Македония Оливер Спасовски настоя да стане ясна причината за тежката катастрофа - дали това е човешка грешка, или технически пропуски по автобуса.

Властите в Скопие са категорични, че няма да водят паралелно разследване.

От своя страна обвинител номер едно коментира в предаването „Тази сутрин", че главната прокуратура в Скопие събира ДНК проби от близките на загиналите и ще ги предостави на властите у нас, за да се ускори процесът по идентификация на жертвите.

И министърът на вътрешните работи отхвърли версиите за нерегламентиран превоз на гориво в рейса.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това са спекулации. Не знам нищо за туби с бензин, за пиротехника и т.н. Такива неща само пречат, не помагат на разследването. Туби с бензин не могат да са причина за катастрофата", заяви Оливер Спасовски.

С позиция във "Фейсбук" реагира и превозвачът "Беса Транс": "Автобусът не е имал багажник за контрабанда на бензин, масло или пиротехнически превозни средства. Всички тези спекулации са злонамерени".

Снимка: btvnovinite.bg

А в тази сутрин по bTV главният прокурор на съседката ни Любомир Йовески съобщи, че уволняват  митничарите, които са пропуснали автобуса да излезе от страната без документи.

"Това возило няколко пъти е напускало територията на страната и последното му излизане изобщо не е идентифицирано електронно. Заради това ще се подведат под отговорност митничарите, ще отговаря и техният ръководител", заяви Йовески.

Снимка: btvnovinite.bg

Не е установено и дали рейсът  е имал разрешение за международен превоз на пътници.

Първоначалната проверка сочи, че излизането на злополучния автобус на "Беса транс" изобщо не е отразено в митническата система на Северна Македония. И днес офисът на компанията остана затворен.

Според експерта по сигурност професор Фросина Ременски проблем е и липсата на техническо оборудване на подобни превозни средства, което би дало повече сведения именно в такава критична ситуация.

„Да има нещо като „черна кутия“ в автобуса, която може да окаже къде, в колко часа, каква е фазата, където се намира автобусът, на движението, на неговата скорост и така нататък“, казва Ременска.

Властите в Скопие са категорични, че няма да водят паралелно разследване.

От вътрешния министър имаме уверение, че правителството на Северна Македония ще съдейства с каквото е необходимо на близките на загиналите.

  • Следовател за трагедията на АМ „Струма“: Причината за инцидента категорично е човешка грешка
  • Милчев: Доклад показва, че мантинелите в трагичния участък на „Струма“ са монтирани неправилно
  • Проверка на bTV: Нова маркировка по АМ „Струма“ е със сериозни отклонения
  • Вече е ясно защо фаталният автобус на "Струма" се е подпалил
  • „Съдебна медицина“ освобождава телата на загиналите при катастрофата край Боснек
  • Очаква се телата на загиналите на "Струма" да бъдат върнати в Скопие
  • Изписаха от „Пирогов“ и последния оцелял от катастрофата на АМ „Струма“
  • МРРБ: Фаталната отсечка на „Струма“ не е нито магистрала, нито скоростен път
  • Македонски журналист: Случаят на АМ „Струма“ се политизира в Северна Македония
  • Христиания Червенкова, след като се върна от С. Македония: Хората там не са гневни, търсят истината