Човешка грешка е водещата версия за адската катастрофа с туристическия автобус на магистрала “Струма” в нощта срещу вторник.

В третия ден от националния траур в Северна Македония българската прокуратура разкри детайли по разследването.

В рейса са открити 44 тела, а не както се твърдеше - 45. Един човек липсва и е възможно да е сред оцелелите.

На мястото на инцидента са установени лоша пътна маркировка, сигнализация и организация на движението.

Властите и на двете страни отхвърлиха информациите за контрабандни туби с гориво. Скопие обаче уволни митничарите, които са пуснали автобуса да излезе от страната без документи.

Водещата версия засега е човешка грешка. Едва ли е заспиване, тъй като автобусът е спрял за почивка 20 минути преди инцидента. Има и спирачен път. Двама от оцелелите, които са били будни в момента на удара, разказват за рязко завиване надясно.

„Водачът е реагирал преди удара с мантинелата и от показанията на свидетелите отклонил се вдясно, незнайно защо, дали е заблуда от пътната обстановка… Тази мантинела, която се явява еластична преграда от външната на завоя, явява се препядствие, в което се нанизва абтобуса“, обясни Мариан Маринов от Националната следствена служба.

Автобусът попада между двете платна и избухва в пламъци, а хората остават в капан. Най-вероятна причина за пожара е ударът в мантинелата и възникналите искри, предполагат разследващите. Открити са три туби, те обаче са били почти празни с остатъчна нафта и нямат връзка с избухналия пожар, категорични са разследващите.

Следствието работи и по хипотезата за лоши пътна маркировка, сигнализация и организация на движението. „Всъщност категоричното ни мнение към момента, както и на авто-експертите е, че към момента организацията на движението на посочения участък е зле организирано“, коментира Борислав Сарафов от Националната следствена служба.

Главният прокурор е разпоредил проверка на магистралите и на първокласните пътища на територията на цялата страна, съобщи говорителят му Сийка Милева. По време на срещата ѝ с оцелелите, един от тях е разказал, че 8, а не 7 души са успели да излязат от горящия автобус. 

„Остава голямата загадка къде е осмото лице. Работим по тази версия, не искам да вкарваме объркване сред вас. Може да се касае и за недобър спомен от свидетеля. Пред следователя, в присъствието на преводач, свидетелят категорично заяви, че са се спасили 8 лица“, коментира Милева.

Разследващите ще изискат списък с имената на завърналите се в Северна Македония три автобуса.