Институтът за пътна безопасност възложи на международен одитор да направи проверка на пътните условия на автомагистрала "Струма" след жестоката катастрофа с македонски автобус, при която загинаха 45 души. 

"Проверката констатира, че мантинелите в участъка на трагедията, са били увредени от предишни катастрофи, че те са били преправяни и преинсталирани неправилно." Това каза Богдан Милчев от Института по пътна безопасност.

Според него ако бяха правилно сложени, е можело да променят траекторията на автобуса и той да не попадне в капана на мантинелите:

"Защото жертвите не са от катастрофата. Такива катастрофи се случват десетки пъти , десетки автобуси годишно се запалват и няма толкова жертви, жертвите се случват защото попадат в капана на мантинелите."

Липсващият знак за отбивката също е от значение, а прокуратурата си затваря очите за разследването дали и пътят е допринесъл за катастрофата. 

"Делото ще се забави много, ако се докаже че маркировката и пътят са проблем. Освен това българската страна ще трябва да изплати големи обезщетения", добави Милчев. 

Той смята, че основно вината е в шофьора, но и пътните условия също имат своя принос. 

Вижте целия разговор във видеото.