„Говорихме за приоритети, не сме водили диалог за подкрепа на евентуален кабинет. Просто изложихме нашите приоритети. Те казаха, че за тях персоните в евентуален кабинет са важни, а ние уточнихме, че това е наша отговорност, няма да взимаме съвети от никого и няма да се съобразяваме с никого. Подкрепа от тях не сме търсили, нито те са ни предлагали хора, нито пък щяхме да ги приемем“.

Това заяви Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ след разговорите с ДПС в Народното събрание днес.

Това беше и последната от срещите на ИТН, която първа ще получа мандат за съставяне на правотелство, с представители на парламентарно представените формации. Единствено ГЕРБ не бяха поканени на консултации.

Лидерът на ДПС Мустафа Кардайъ пък обяви, че партията му няма как да даде безусловна подкрепа за проектокабинет на ИТН.

„Посочихме едно неотменимо условие: възстановяването на нормалността в политиката, и демокрацията, което за нас значи Народното събрание да заеме мястото си според Конституцията на България – държавният апарат да не се ползва като бухалка срещу гражданите и бизнеса, а да функционира съгласно законите и в услуга на хората за създаване на добър бизнесклимат. Това ни беше условие, което няма как да се откажем от него“, уточни лидерът на ДПС.

Той обяви още, че ДПС категорично не иска да предлага министри за кабинета, но все пак персоналният състав на правителството е от значение.