Втори ден преговори в Народното събрание. Най-голямата парламентарна група "Има такъв народ" продължава с консултациите в търсене на подкрепа за управление.

"Посоката е една и съща", обявиха след срещата си хората на Слави Трифонов и представителите на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

А след разговорите между "Има такъв народ" и БСП двете формации отчетоха, че са открили повече разбирания отколкото различия.

Втори ден проектокабинетът с мандат на "Има такъв народ" "трупа" подкрепа.

Сближаването е по преизчисляване на пенсиите, подкрепа за семействата с деца, ревизия на предишната власт, правосъдната реформа.

Но има и разделителни линии - социалистите например не приемат приватизацията на Българската банка за развитие, за която настояват от ИТН.

Снимка: bTV

Представителите на ИБГНИ също поставиха условия. 

Общото минало на протестите през 2020-а стана отправната точка за разговорите между „Има такъв народ“ и ИБГНИ.

„Малко е шашаво да правим среща с хората, които сме били по площадите“, каза Тошко Йорданов, председател на ПГ на ИТН.

„Ние идваме, както ти каза от улицата, от площада, кампанията ни беше на улицата и площадите“, коментира Мая Манолова, председател на ПГ на "Изправи се БГ Ние идваме!".

Въпросът: Желана ли е подкрепа за кабинета от ДПС  - излезе на преден план.

„Престанете да набутвате ДПС като коалиционен партньор на нас, това е абсурдно“, каза Йорданов.

„Нито ГЕРБ или ДПС не трябва да имат влияние в следващото управление, защото хората не гласуваха за това, хората гласуваха за промяна“, каза на свой ред Манолова.

„Но това не означава, че не трябва да се вземе подкрепа. Ако ДПС ни подкрепи, това е демокрация“, обясни Николай Хаджигенов, зам.-председател  на ПГ на  "Изправи се БГ! Ние идваме!"

Преди срещата със социалистите хората на Слави Трифонов призоваха за отказ от политически егоизъм.

„Надявам се,  че всички партии в НС ще надмогнат тясно-партийните си интереси и да говорим за национални интереси и приоритети“, каза Виктория Василева от ИТН.

„Ако искаме дълбоко и истински да се промени сегашният модел на управление, изискват и време, и съгласие“, каза Корнелия Нинова, лидер на БСП.

За БСП дали ДПС ще подкрепи, или не проектокабинета не е проблем.

„Новото правителство е с мандат ИТН, оставете им спокойствието те да преценят какво искат и с кого искат да правят. Бих го нарекла кабинет на промяната, ние се събираме около общото желание да променим сегашния модел на управление“, заяви лидерът на левицата.

За хората на Слави Трифонов е важно, че има обща посока на действие.

„В случая се опитахме да намерим общи неща, защото другият вариант е да се ходи на избори. Няма проблем да се ходи на избори, ако не се постигне необходимата подкрепа“, коментира Тошко Йорданов.

Утре предстои срещата с ДПС.