Обстановката в страната постепенно се нормализира, съобщи Първан Секиранов, директор на Дирекция „Оперативни дейности” към Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

В цялата страна, не само за бедстващите райони - Кърджали, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Стара Загора и Хасково, намалява броят на населените места без ток, посочи Секиранов, цитиран от „Фокус”. По думите му от 615 тази сутрин, те вече са 526.

„Към момента са преустановени активните спасителни действия по облитане. Кризисните щабове навсякъде заседават и се подготвя програмата им относно дейностите, които ще извършат утре. Уточняват в кои населени места има болни, които се нуждаят от хемодиализа или медицинско обслужване”, обясни той.

Секиранов посочи, че утре сутрин, екипите им ще отидат и нуждаещите се ще бъдат транспортирани до лечебните заведения.

„Поисканата верижна техника е вече на място и се създават предпоставките кой какво да извърша през нощта и през утрешния ден. Ако утре има необходимост от използване на летателна техника, ще бъдат отправени съответните искания към Министерството на отбраната и ако климатичните условия позволяват - колкото хеликоптери са необходими, толкова ще бъдат използвани”, каза още Първан Секиранов.

„Мислим, какво би се случило след няколко дни като започне топенето на снеговете и как ще реагираме, как ще подготвим населението. Тази задача не е изпусната от вниманието нито на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”, нито на МОСВ, както и от останалите структури на държавата”, обясни той.

Секиранов отбеляза, че непрекъснато се следят нивата на реките и че се работи съвместно с „Напоителни системи” по възстановяване на компрометираната дига в региона на град Гълъбово.

„Относно реките Арда, Марица и Тунджа, за сега са в нормални нива. Отговорните институции следят тези обекти и разпореждат от кой язовир, какви количества вода да се изпускат и какъв запас да се осигури, така че като започне снеготопенето да има плавно покачване на нивото на водите, отокът да бъде плавен и не толкова висок и колкото се може страничните ефекти като наводнения и избиване на подпочвени води да бъдат минимални”, обясни той.

  • Бургас е много по-готов за зимата от миналата година, обяви областният управител
  • След водата в Белозем остана калта
  • Бедствено положение в Белозем след пороите (СНИМКИ)
  • Община Карлово обяви частично бедствено положение заради пороите (СНИМКИ)
  • И Добрич отбелязва годишнина от унищожителното наводнение
  • Втори ден градушка в Ерма река, посевите са унищожени (СНИМКИ)
  • Армията е готова да помага на населението при усложнена обстановка
  • Възможни са повишения на речните нива на места в страната
  • Мездра остава в бедствено положение, чака нови порои
  • Дъждът в Северозападна България спря, разчистват и оценяват щетите