15-годишно момче с електрическа тротинетка блъсна 68-годишен мъж в Перник. Пострадалият е с фрактура на дясна ръка и нараняване в областта на таза.

Възрастният мъж се е прибирал към жилището си, когато е бил ударен от тийнейджъра. Инцидентът е станал в сряда около 18:30 ч., на ул. „Витоша“ в Перник.

Мъжът е прегледан в болнично заведение. Служители от Първо районно управление в Перник са посетили местопроизшествието и са извършили оглед.

Започнато е досъдебно производство за причиняване на средна телесна повреда. Работата продължава под надзора на прокуратурата.

БТА съобщи, че общинската администрация в Перник ще предприеме действия, съвместно с Общинската полиция за ограничаване на нерегламентираното движение на електрически тротинетки в непозволени за това места.

В петък областния град ще се проведе и акция, насочена към повишаване на вниманието, основно на децата, използващи този вид превозни средства. При установени нарушения ще се налагат и глоби.

 

„В община Перник има многократни сигнали от наши съграждани за неправомерно каране на електрически тротинетки, които са предпоставка за инцидент с малки и големи наши съграждани, разхождащи се в пешеходните зони. Чрез акцията целим хората, каращи електрически тротинетки, да разберат, че има правила и те трябва да бъдат спазвани заедно и със Закона за движение по пътищата, където е разписано къде може да се карат те“, каза секретарят Мартин Жлябинков.

Преди седмица 16-годишно момче от Плевен почина след тежко падане от електрическа тротинетка. Инцидентът е настъпил заради неравности на пътя след ремонтни дейности на улица в квартал „Дружба“.

В началото на август пък шофьор блъсна дете с тротинетка на пешеходна пътека в Габрово, а след това избяга. По-късно е установен, а детето е прегледано на място.

Поредицата инциденти накараха два града у нас да вземат кардинални мерки за електрическите тротинетки. Кюстендил и Стара Загора налагат глоби и отнемат превозните средства на нарушителите.