Нов документален филм разказва за живота и благотворителността на дядо Добри. Светецът от Байлово, както хората го наричаха, си отиде на 13 февруари тази година.

През 2009 г. дядо Добри дарява 35 хиляди и 700 лева на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”. Средствата са използвани така, че всеки може да ги види и да останат там завинаги - сребърен и златен обков на Светия престол, покривки с бродерия и завеси за целия храм. Това е една от добрините, за която разказва новият документален филм.

Лентата, озаглавена „Тихият ангел” разказва за съдбата и житейската мисия на дядо Добри. Историята му е вдъхновила немската продуцентка Уте Еренберг, която работи с режисьора от български произход Неди Джон Крос.

„Опитахме се да направим един филм, който разказва една дълбока история на един велик човек - да покажем какви хора имаме в България, от които можем да се учим. Филмът е една българо-немска копродукция и е заснет в 5 държави - в България, Италия във Ватикана, в Америка и в Германия”, разказа пред bTV Неди Джон Крос.

Първоначалната идея е била за късометражен филм, защото дядо Добри избягваше да застава пред камера. В крайна сметка допуска до себе си снимачния екип, който се среща и с негови близки.

Филмът разказва за живота на Светеца от Байлово, белязан от две световни войни. Оцеляването му при бомбардировките на София го кара да посвети живота си на Бога и да събира дарения за храмове и манастири.

На премиерата на „Тихият ангел”, която ще се състои на 18 декември в София, музиканти от Ку-ку бенд ще изпълнят някои от композициите във филма.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!