Журналистът Борислав Радославов посвети месеци, за да напише книга за живота на дядо Добри.

„Трябва да пазим добрия спомен. Дядо Добри беше това, от което имахме нужда като българи – вдъхновение, воля, харизма и жажда за вяра, за живот. Това, от което ние имахме нужда като истински месия – не в политически план, а в чисто човешки, духовен, личностен”, обясни журналистът.  

За пръв път той се е срещнал с дядо Добри преди около 5 г. в двора на църквата на с. Байлово.

„Говорихме близо около час и той пося у мен семето на желанието за знание и просветление”, каза Борислав Радославов. Той сподели и кои са най-важните неща, които му е казвал дядо Добри. „Моли се и когато си добре. Много хора забравят Бог, когато животът им е уреден, а се сещат за него, за вярата и за смирението тогава, когато се случи нещо лошо на тях или на техните близки. Също и: „Прави добро, без да очакваш добро, то ще ти се върне рано или късно под една или друга форма и го прави безкористно”, посочи журналистът.

Личният живот на дядо Добри и в тази книга остава непокътнат, каза още авторът.

„Това, което знаем и което можем да кажем, е, че един снаряд, който пада до него по време на Втората световна война при бомбардировките над София, убива най-близкия му другар и след това той оглушава с едното ухо. Може би това е едно от нещата, които го провокират да се обърне към философската и църковната литература и да тръгне по този път на смирението”, допълни той.

По думите му в книгата има нещо много ценно – Цонка Пантелеева, най-довереният човек на дядо Добри, която близо 30 г. е спазила неговия завет за мълчание. „Това е човекът, на който дядо Добри дава всички събрани пари от милостиня пред „Св. Александър Невски”, за да може да ги преброи, да ги внесе в банка и когато и където той реши те да се разпределят в съответната обител”, разказа журналистът.

Процент от продажбите на книгата ще бъдат дарени за построяването на паметник на дядо Добри пред храм-паметника „Св. Александър Невски”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!