Енергийната сигурност на България е гарантирана и към този момент няма никакви притеснения заради напрежението между Русия и Украйна в Азовско море. В това увери енергийният министър Теменужка Петкова.

По думите ѝ създалата се ситуация между двете враждуващи държави няма да се отрази на доставките на газ за страната ни.

„Към настоящия момент доставките на природен газ са в обичайния си режим и няма абсолютно никакви притеснения и основания за такива. Но, разбира се, всяка една държава-членка, съгласно регламентите за енергийната сигурност в рамките на ЕС, е длъжна да предприема съответни действия и да има план за такива. И ние имаме план за действие. Имаме договор за обратен реверсивен поток от страна на Гърция, имаме и необходимите количества в Чирен, така че българските граждани трябва да бъдат спокойни – енергийната сигурност е гарантирана”, заяви Петкова, цитирана от „Фокус”.

Попитана дали има опасения, че „Турски поток” може да последва съдбата на „Южен поток”, министърът отговори, че няма такива притеснения.

Миналата седмица беше съобщено индиректно – чрез изданието „Комерсант”, за плановете на руската страна втората тръба от газопровода между Русия и Турция да мине през България. Държавата все още не е получила официално потвърждение от „Газпром”, но ако проектът се реализира според прогнозираното, през 2020 г. в България годишно ще влизат близо 16 млрд. куб. метра газ.