„Турски поток” ще минава през България, твърди московското издание „Комерсант”. Според съобщението „Газпром” окончателно е избрал маршрута за доставки в Източна Европа.

От българското министерство на енергетиката потвърдиха, че са водени такива разговори. Все още обаче не е постъпило официално потвърждение от руската страна.

Според публикацията европейското трасе на „Турски поток” се припокрива с маршрута на спрения „Южен поток”.

Снимка: btvnovinite.bg

Дилемата пред проекта беше дали втората тръба от Турция да продължи към Гърция и Италия или към България.

Според Комерсант „Газпром” е потвърдил окончателно избора си, а именно доставките да минават през България, а оттам към Сърбия, Унгария и Словакия.

Предвижда се доставките да започнат през 2020 г., а на входа на България да влизат на година близо 16 млрд. куб. метра газ. За да стане това, трябва да бъде изграден нов газопровод дълъг 500 км и две компенсорни станции – едната край Провадия. Според местните това е шанс за поне временна заетост в района.

Снимка: btvnovinite.bg

„Животът е много труден тук, безработицата е голяма. По принцип всяка една инвестиция предполагам, че е добре за града”, каза пред bTV Пламен Николов, който е жител на града.

Все още държавата няма официално потвърждение за намеренията на руската страна. Цената на тръбата е въпрос на обществени поръчки, обясни енергийният министър Теменужка Петкова.

„Ние сме готови за реализацията на такъв проект, разбира се при стриктно спазване на европейскаото законодателство”, посочи Петкова.

Това обаче означава „Газпром” да допусне и други доставчици до тръбата.

Новината обедини опозиция и управляващи.

„Това за България е топ приоритет. Сами разбирате, че няма как да има хъб без да имаш реални доставки”, каза депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

Според Таско Ерменков от БСП решението е добро за България, защото газопреносните тръби няма да заобикалят страната, какъвто риск имаше.

А по думите на Рамадан Аталай от ДПС държавата трябва да направи всичко възможно втората тръба на „Турски поток” да минава през България.

Енергийните експерти обаче предупреждават, че е рано за еуфория.

„Не трябва да правим препратка, че видите ли цената на газа задължително ще бъде по-ниска или каквото и да е. Пазарът определя, а би могло да бъде по-ниска само, ако имаме достатъчно играчи”, коментира енергийният експерт Васко Начев.

Целта на Москва е до 2022 г. година изцяло да заобиколи Украйна при доставката на газ за Европа.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!