На фона на сериозното политическо оживление по енергийната тема в последно време, въпросите „Ще бъде ли България част от „Турски поток” и „Ще се реализира ли проектът за АЕЦ „Белене” не получиха еднозначен отговор от експертите в студиото на „Тази сутрин”.

И проф. Атанас Тасев, и Васил Начев дадоха множество аргументи в подкрепа на напълно противоположните си мнения.

Според Начев у нас има „необяснима еуфория” след вчерашната публикация в „Комерсант”, от която се подразбира, че вече е решено трасето на газопровода да мине през България. По думите му в текста никъде не се говори нито за често споменавания от нашите управляващи газов хъб, нито за това тръбата да изпълнява условията на Третия енергиен пакет на ЕС (т.е. напр. инфраструктурата да е отворена и за доставчици извън „Газпром”).

„Всички разговори, които са водени, са на политическа основа. Политиците говорят каквото си искат, защото те никога не плащат”, подчерта той и попита, на този фон, какво ще прави България по отношение на загубите от спирането на стария транзитен газопровод.

Според Тасев, обаче, вчерашната статия е част от традиционните стъпки на руската енергийна дипломация. Той допълни, че стотиците милиони, които България е трябвало да получи за старата тръба, сега могат да бъдат инструмент за получаване на по-добри условия за транзит.

Двамата експерти се разминаха и по темата за „Белене”. Проф. Тасев подчерта, че проектът е минал стрес тестове и при завишените условия след инцидента с „Фукушима”. По думите му това означава, че нова екооценка може да бъде извършена в съкратени срокове.

Начев обаче е на мнение, че издаването на нови разрешителни от Брюксел ще забави проекта допълнително и вече шансът за намиране на стратегически инвеститор е минимален.