Всички обвинения, които бяха отправени, са абсолютно безпочвени, посочи в парламента министърът на земеделието Десислава Танева в отговор на изнесената информация от министъра на околната среда Емил Димитров.

По-рано днес Ревизоро предупреди за опасност от водна криза в Бургас, водни бунтове догодина и възможно безводие за земеделците. 

Танева обясни, че като колеги с Димитров винаги са имали пряка комуникация - "понякога малко затруднена". Тя допълни, че в понеделник е говорила с него и след близо едночасов разговор е останала с впечатление, че имат обща визия. 

"Кметът на Бургас се обади преди 3-4 седмици с молба за архивна проектна документация за друг язовир с тенденцията дали може да бъде ползван за питейна вода. Дойде негов строителен инженер, зам.-кмет, всичко налично бе предоставено", обясни Танева.

Земеделският министър заяви, че има решение и доклад от оперативно заседание на Министерския съвет от 13 октомври, в което МЗХГ е подкрепило вариант за решение. "Така че всичко, което е трябвало да бъде направено от нашета система, е направено", подчерта Танева. 

"Не приемам изявлението на министър Емил Димитров като обвинение, а като хвърлени в публичното пространство хаотични разсъждения", заяви от парламентарната трибуна и министърът на регионалното развитие Петя Аврамова.

Тя информира, че на 19 декември подробният устройствен план ще бъде готов, а след това внесен за одобрение в МРРБ.

"Ако министър Димитров смята, че Бургас е в бедствено положение, защо не внесе предложение в МС за обявяване на бедствено положение там", попита регионалният министър.

"Да каже има ли вода в язовира, докога ще стигне и какви мерки да бъдат предприети, за да не изпадне градът във водна криза", призова тя. Аврамова упрекна Емил Димитров, че днес е всял страх у бургазлии.

"В МРРБ имаме идея как да обезпечим с вода хората там, макар че това е работа на МОСВ", каза още регионалният министър. Това можело да стане чрез намалено подаване към Варна.

"Предвиждаме възможността ВиК-Варна да бъде компенсирано да издържи на високата цена на добиването чрез помпи и да не влияе върху цената на водата", поясни Петя Аврамова.