Бургас може да остане без вода, след 6 месеца предстои водна криза. Това предупреди в парламента министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

По думите му догодина проблеми ще има и земеделието, а по Южното Черноморие ще тече кал от чешмите. Месеци наред държавата не е направила нищо, за да се решат проблемите с язовирите, обяви Димитров в специално изказване в Народното събрание. 

Според него от много време са подготвени планове и стратегии за действие, които отлежават. Димитров помоли за помощ народните представители за да започне да се действа по проблема. 

Южното Черноморие ще има вода до май, ако не се предприемат действия и към системата не се включи язовир "Камчия", предупреди Димитров.

"От януари МОСВ пише 10 пъти отчети, графици, 10 пъти пращаме информация и до Министерския съвет, направили сме два консултативни съвета по водите. Всички са взели единодушно решение, че в случай, че трета година има суша, потреблението е в стандартните размери и обеми, Бургас ще остане без вода за питейно битово снабдяване", каза той.

Министърът на околната среда и водите прогнозира сценарий "Перник 2". "Нивата на земеделските язовири са едва на 40%. Има малко време за да спасим язовирите", допълни той.

Министър Емил Димитров предупреди още, че ако няма вода в язовирите, които се ползват за производството на електричество, ще трябва да се разчита на въглища, което е недопустимо. 

Опозицията беше категорична - думите на екоминистъра всъщност са оценка за работата на правителството дадена отвътре. "Чухте я от министър на Борисов – отвътре, от кабинета, от човек, който е преживял всички тези проблеми, които описа”, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

От ДПС казаха, че следва да се покани министър-председателят в парламента. "И той от своя страна или да опровергае казаното от министъра и да предложи неговото освобождаване, или да дойде тук да потвърди казаното и да подаде оставка на целия Министерски съвет, за да се сложи край”, каза Мустафа Карадайъ.

От "Воля" обявиха, че още днес ще отидат в Министерството на околната среда и водите да разгледат всички тези стресиращи факти.

"Винаги сме имали пряка комуникация, понякога малко затруднена", посочи в отговор министърът на земеделието Десислава Танева от парламентарната трибуна. Последният ни разговор е от понеделник, съжалявам, че трябва да влезем в това ниво на комуникации, посочи тя. 

Регионалният министър също коментира думите на екоминистъра. Петя Аврамова отхвърли обвиненията към ръководеното от нея ведомство и определи думите на Емил Димитров като хвърлени в пространството обвинения.

Докато в парламента спореха за безводието, експерти обясниха в студиото на "Тази сутрин", че потенциално опасни язовири у нас са над 700, броят им обаче се очаква да нарасне.