През следващите месеци трябва да се предприемат стъпки да се опазят максимални запаси в язовир „Камчия“, който захранва Бургаско и Варненско, смята министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

По думите на екоминистъра, наличната вода в язовир „Камчия“ ще стигне до следващия юни. Най-сериозен ще е проблемът за Южното Черноморие. Именно за това са нужни спешни мерки. 

„Два язовира, които в момента не се използват – „Порой“ и „Ахелой“, да бъдат закачени - единият с 3 км водопровод, другия със 7, и да се захрани Южното Черноморие“, обясни Емил Димитров. 

Също така, ще се пести вода в язовира от варненското потребление. За целта Варна ще ползва като допълнителен източник язовир „Цонево“. 

„И ако сега ние закачим тези 2 язовира, през зимата се съберат още 20 милиона, плюс икономисаната от „Камчия“ и ние ще изчакаме до следващата зима“, каза още министърът. 

За да бъде използван язовир „Цонево“ за питейни нужди обаче е нужно да се изгради пречиствателна станция. 

Снимка: btvnovinite.bg

От ВиК Варна обясниха, че заради релефа в района, водата от „Цонево“ би струвала десет пъти по-скъпо в сравнение с тази от язовир „Камчия“. 

Според Янко Железов, който живее край „Цонево“, язовирът не е бил толкова празен от поне 20 години.

„Няма зима, няма дъжд, няма нищо. Откъде да се напълни“, отбелязва Янко.

Надеждите са за влажни следващи месеци. Според климатолога проф. Георги Рачев обаче в Източна България валежите са под нормата, а това може да продължи до януари. 

Проблеми с водата според министър Димитров се очертават и на други места: в Шумен, Търговище, Велики Преслав, Сливен, Ямбол, Елхово и Нова Загора.