Клиничните проучвания на лекарства, които се използват за лечение на болни от заразата, бяха временно спрени от Световната здравна организация, след като медицинско издание публикува изследване, според което те имат много вредни ефекти.

Става дума за хидроксихлорохин и производните му, които се прилагат при лечението на болните от COVID-19 и у нас.

От началото на заразата в инфекциозното отделение на "Света Анна" са лекували близо 50 болни от коронавирус с хлорохин. В повечето случаи са отчели подобрение в състоянието им. Наскоро намалили дневната доза, която дават на пациентите наполовина.

„Ние не сме наблюдавали със сигурност такова странично действие, което да доведе до влошаване на общата симптоматика. Правили сме ЕКГ-та, търсили сме някакви други нарушения, които да подскажат, че може би хлорохинът е виновен, но е много трудно да се докаже“, обясни д-р Петър Петров, началник на отделението по инфекциозни болести в УМБАЛ "Св. Анна".

СЗО спря клиничните изпитания на хидроксихлорохин при пациенти, болни от COVID-19. Причината - клинично проучване на медицинското издание "Лансет", обхванало близо 100 000 пациенти. Според него използването на лекарството е неефективно и дори свързано със значителен риск от сърдечни проблеми.

Според преподавателя по фармакология проф. Георги Момеков медикаментът не трябва да се използва при пациенти с придружаващи заболявания.

„Просто новите данни ни казват да сме много внимателни. Нека не забравяме, че тези лекарства имат десетилетна употреба на безопасно лечение на автоимунно заболяване“, на мнение е той.

От оперативния щаб коментираха, че у нас не са правени клинични проучвания как влияе медикамента на пациентите с коронавирус. Страната ни инвестира в производството на първа партида хлорохин за 2500 души и вече го достави в болниците.

„Ползването му в България да става само под наблюдението на лекар и в лечебни заведения, а не както го ползваха в някои страни и в дома. От тази гледна точка преценка могат да направят само лекарите, които го използват“, обясни доц. Ангел Кунчев.

Използването на хлорохина в лечебните заведения е разрешено от средата на месеца със заповед на здравния министър. Не е ясно колко болни са приели медикамента.

На запитване на bTV към министерството дали се обмисля да се ограничи използването на лекарството предвид новите световни проучвания, към този момент няма отговор.

Междувременно френската агенция по лекарствата вече обяви, че възнамерява да прекрати клиничните изследвания с хидроксихлорохин. Това беше съобщено минути, след като Висшият съвет по обществено здраве препоръча да не се предписва хлорохин и производните му медикаменти на пациенти в тежко състояние.

  • Д-р Петър Марков: Адаптирана ваксина ще действа към нови варианти на коронавируса
  • Българска следа в „Новавакс“: Ивайло Неов обясни как действа тяхната ваксина срещу COVID-19
  • Проф. Габровски: Над 90% от новозаразените са с британския вариант
  • Лекар от "Пирогов": Пациентите с COVID-19 са наясно какво ги очаква
  • Опашки за ваксина и от членовете на СИК
  • Над 41 хиляди души се записаха за ваксинация в електронния регистър
  • Заради високата заболеваемост: Спират плановия прием и операции в София
  • Атака срещу е-системата за ваксините
  • Спират плановите операции и в МБАЛ-Шумен
  • Случаи на COVID-19 в две училища във Великотърновска област