Свинското месо поскъпва, отчита правителственият сайт (foodprice.bg), който следи цените на дребно. 

Средната цена на килограм свински бут в страната е 12,71 лв. за килограм, показват данните от сайта. Платформата показва и значителни разлики в цената между регионите. 

Най-скъпо месото на дребно се предлага във Враца – там средната цена е 14,23 лв. за килограм. Сравнително скъпо е свинското и в съседните Монтана и Видин.

В София месото е с два лева по-евтино, отчита сайтът. Най-ниски са цените в Благоевград.

В квартална месарница във Враца зареждат българско свинско три пъти седмично. За Нина Стойкова цените са поносими в сравнение с останалите магазини в града, където на места вратната пържола стига до 18 лева за килограм. Тук свинският бут върви по 13,50 лв., а ребрата са с лев по-скъпи.

А в столицата домакинството на Борис Михайлов слага на трапезата си свинско 3-4 пъти седмично. Най-често приготвят котлети, поскъпването му прави впечатление.

За разликите в цената на свинското в различни части на страната има причина, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. В Северозападна България то е по-скъпо заради по-малкия пазар.

Анализите сочат още, че близо 60 на сто от свинското месо у нас е внос, а 40 на сто родно производство.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement