По-скъпо родно производство – яйца и пилешко месо, в сравнение с вносното. Това отчита държавният сайт за следене на цените на дребно.
За крайния потребител пилешкото филе от България е в пъти по-скъпо, стигайки до средна цена от около 14,89 лв. За сметка на месото внос от чужбина, което е на цена от 9,68 лв.
Разликата в цената и за цяло пиле е почти двойна. Ако вносното можем да го намерим в търговската мрежа на цена от 4,72 лв., то цяло пиле от България струва около 7,82 лв.
Драстично се разминаване има и при цената на яйцата. За един брой български яйца плащаме 0,47 лв., докато тези внесени от трети страни са на цена от 0,20 лв.
Обичайно за този период на годината търговците отчитат скок в потреблението на яйца и пилешко месо.