Световноизвестният български скулптор и художник Христо Явашев е починал. Това обявиха неговите сътрудници на официалната му страница във „Фейсбук“.

Според съобщението Явашев е издъхнал от естествена смърт на 84 години. 

"Кристо живя своя живот на пълни обороти, не само мечтаейки за това, което изглеждаше невъзможно, но и реализирайки го. Съвместната му работа с Жан-Клод и техните произведения събираха хората заедно в споделени преживявания по целия свят и техните произведения живеят в нашите сърца и спомени", се казва в съобщението.

Кристо е роден в Габрово през 1935 г. като Христо Владимиров Явашев. Художественото си образование завършва в Софийската художествена академия, после следва в Прага и Виена. На 23 години избягва от  социалистическия лагер и заминава за Европа скрит в международен влак от Прага за Австрия. Артистичният му талант го утвърди като световен артист в Париж в края на 50-те и началото на 60-те години на миналия век.

Във френската столица среща и партньорката си Жан-Клод, която оказва голямо влияние върху неговото творчество. Истинската слава за двамата идва, когато затварят централната улица "Висконти" в Париж със свой арт проект. 

Мащабните художествени инсталация стават емблематични за творчеството на Кристо. Неговите най-известни творби са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови платнени завеси в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк. 

Един от най-известните му проекти през последните години бяха „Плаващите кейове". За краткото си съществувание инсталацията успя да привлече над 1,2 милиона посетители - два пъти повече от очакваното. Проектът свързваше италианския град Сулцано, на брега на Изео, с големия остров Монте Изола, който е насред езерото, чрез плаващи пътеки. 

Последният му проект бе за опаковането на Триумфалната арка в Париж през 2020 г., но заради пандемията от коронавируса той бе принуден да го отложи с година.