Христо Явашев-Кристо не говори добре нито един език, той владее перфектно езика на изкуството и невербалната комуникация. Това каза пред „Тази сутрин” режисьорът на документалния филм за твореца Андрей Паунов.

Снимка: bTV

Най-новата творба на българския документалист "Да ходиш по вода" открива 23-тия „София филм фест" – с прожекция на 7 март в Зала 1 на НДК, а във фестивалната програма е включена специална селекция с филми, представящи прочутите инсталации на Кристо и Жан-Клод и важни моменти от съвместния им път в изкуството.

Снимка: bTV

Паунов сподели, че е документиран замисълът на проекта за плаващите кейове и реализацията му. Той коментира, че най-магичното и прекрасно е, че проектите на неповторимия творец се появяват и изчезват точно като залеза и затова са толкова невероятни, каза документалистът. 

Христо Явашев-Кристо е уникално явление в човешката история. Няма друг творец, ангажирал вниманието на милиони хора по света с изкуството си.

Снимка: Reuters

Роден е на 13 юни 1935 година в Габрово. Произлиза от виден разградски род. Дядо му е академик Анани Явашев, открил руините на древния римски град Абритус. Братя на Кристо са известният актьор Анани Явашев и инж. Стефан Явашев. От 1953 година учи в Художествената академия. През 1957 година емигрира и е лишен от българско гражданство.

Снимка: http://www.ChristoJeanneClaude.net

С все по-мащабни творби, и не само опаковки, изкуството на Кристо и жена му, се категоризира като Environmental Art, изкуство на средата. Те използват като художествен похват опаковането на предмети – от пишеща машина и телефон до мостове и цели сгради. А после… изчезват.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!