Премиерът на Северна Македония даде ексклузивно интервю за bTV.  София и Скопие в момента пишат история, каза Зоран Заев при еднодневното си посещение у нас.

„Приятелски сме приети и това е основата на възможността нашето приятелство да расте. Ние сме братски народ и можем да си помагаме, можем да се грижим за интересите и двете страни, но и на целия Балкански регион“, заяви премиерът на Северна Македония.

По неговите думи сега „пишем европейска, евроатлантическа, братска история, която със сигурност ще бъде само за доброто на младите поколения“.

Заев даде интервюто за bTV на излизане от централата на БСП, а преди това посети и офиса на ГЕРБ. Срещна се е и с премиера, и с президента.

Свидетели сме на крачки, които и двете страни правят една към друга, но промяна на позициите няма. Още вчера правителството разпрати до медиите своето становище, че няма да отстъпи от рамката за българо-македонските отношения, гласувана от Народното събрание. А Зоран Заев даде няколко интервюта в Скопие, за да каже, че има малка надежда за компромис. Неясно защо македонският премиер не каза публично какъв е този компромис, а поради ограничения брой на въпроси на пресконференцията такъв не можахме да му зададем.

Неофициално се говори, че решението е предложено от португалска страна, която до края на юни председателства евросъюза. А срещата в Люксембург за еврочленството на Северна Македония е на 22 юни.

Българският държавен глава обеща, че съвсем скоро ще изпратим 50 хиляди ваксини на македонците и изрази очакване, че Скопие ще вдигне на най-високо ниво дипломатическите отношения между двете страни.

Снимка: БГНЕС

„Аз ви приветствам, много съм радостен да сте тук и очаквам, че ще изпратите македонски посланик в София“, отбеляза президентът Румен Радев.

Заев увери, че процедурата за дипломата е задвижена, но изисква време, защото трябва да се съгласува и с албанските партии. Преди това македонският премиер беше приет и от българския си колега. Заев е предложил конкретно решение за подобряване на отношенията между двете страни, но не го обяви на пресконференцията.

„Решението, което е на масата пред нас трябва да бъде грижа и отговорност и на двете страни“, категоричен е премиерът на Северна Македония.

Стефан Янев каза, че всички предложения на македонската страна ща бъдат обсъдени интензивно и професионално още днес и в близките дни.

„Имаме времеви прозорец, за да решим въпросите до момента. Трябва да създаде среда на доверие между нас“, отбеляза служебният премиер.

Снимка: Ладислав Цветков

Неочаквано работното посещение на Заев започна рано сутринта със срещи в централите на ГЕРБ и та БСП.

„Ако не намерим решение поколения, млади македонци и българи ще се мразят“, заяви по време на срещата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Ние винаги сме ви подкрепяли за еврочленството на Северна Македония, но езикът на омразата трябва да спре“, посочи пък лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Снимка: БГНЕС

От „Има такъв народ“ и ДПС са отклонили поканата за среща със Заев, стана ясно от думите му. А представители на ВМРО го посрещнаха с песни и плакати с надпис „Заев, добре дошъл в Родината!“.

Тази вечер Зоран Заев е поканен от премиера Стефан Янев на официална вечеря, за да продължат разговорите си.