Нашата позиция остава непроменена – към този момент не са налице условия за даване на съгласие от страна на България за начало на преговори за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата си с македонския премиер Зоран Заев. 

„Ние винаги сме подкрепяли присъединяването на С. Македония към ЕС. Подкрепихме договора за добросъседство, както и декларацията на българското Народно събрание. Приветстваме диалога на най-високо равнище, но не одобряваме езика на омразата, който съществува в С. Македония към България, дискриминацията спрямо хора, които там се определят с българско самосъзнание, както и изкривяването на историческите факти и истини“, каза Нинова, цитирана от БГНЕС. 

По думите ѝ към БСП очакванията са големи, защото са част от Социалдемократическия съюз, който в момента управлява в С. Македония.

„Ние сме партньорски и сестрински партии. Участваме в общите международни организации. Ние сме приятели и партньори, уважаваме това, но над него поставяме България и българския национален интерес“, допълни Нинова. 

Снимка: БГНЕС

Тя каза още, че подкрепа от левицата би дошла единствено, ако С. Македония изпълни условията, залегнали в подписания договор за добросъседство.

На въпрос от журналисти за позицията левицата по повод на отказа на служебното правителство да подкрепи преговорната рамка със С. Македония в сегашния ѝ вид, Кристиан Вигенин от БСП отговори: 

„Ние сме част от консенсуса, който беше налице в 44 НС. Оттогава досега бяха проведени разговори, положиха се усилия, но те очевидно не водят до удовлетворителен резултат, поне към днешна дата. Ако оттук нататък има някаква промяна, ще се съберем, ще обсъдим, ще решим. За нас, към днешна дата, на база на информацията, с която разполагаме, няма основания да очакваме съгласие от българска страна за начало на преговорите, нито можем да подкрепим такова решение“. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!