Обратното броене до вота вече е в ход. Централната избирателна комисия увери, че всичко върви по план. Наред е финалната проверка на машините за гласуване. Нови спецакции срещу търговията с вот се проведоха в Сливен, Пазарджик и Русе.

Задържани са 41 лица, написани са 1066 предупредителни протокола, а досъдебните производства са 76. От началото на предизборната кампания сигналите за търговия с вот са общо 345, съобщиха от МВР. Наша справка показва, че само за пет дни те са се увеличили със 161.

Според един от сигналите в сливенско село един глас за изборите там може да бъде продаден за 60 лева. Днес в квартал „Надежда“ в Сливен се стигна до арести. С белезници се сдобиха собственици на магазини заради съмнения, че се търгува с вот с познатата схема за вересия.

„По сигнал са намерени тефтери със саморъчно написани имена и суми срещу тях – 150, 200, 300 лева“, заяви гл. инсп. Димитър Кикьов.

Не липсваха и възражения. Сестрата на единия от задържаните отрича брат ѝ да продава гласове.

По същото време, на 200 км разстояние, полиция блокира и Русе. Униформени служители проверяха автомобили, търговски обекти и заложни къщи. Отново с подозрения за изборна търговия. 

А наред с акциите, полицията има и друга задача - да охранява и превозването на изборните книжа за неделя. Във Враца пристигнаха 146 000 бюлетини и над 450 ролки хартия за машините.

 

А машините за гласуване в страната ще минат през проверка за одобрения софтуер от експерти, обясниха от Централната избирателна комисия.

„Проверява се дали машините са инсталирани с този софтуер, като се проверя хеш кодът, който излиза на екрана, с този в решението на трите институции. Ще се инсталират машините в срок“, посочи Росица Матева, зам.-председател на ЦИК.

В неделя в страната с машина ще се гласува в общо 9353 секции, а устройствата зад граница ще са общо 157.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK