Временно управляващата българското посолство в Белград Ива Крулева бе извикана вчера в сръбското външно министерство по искане на министър Ивица Дачич за изясняване на ситуацията около изказването на премиера Бойко Борисов във връзка с Косово, предаде Танюг.

Пред Крулева още веднъж бе заявено, че изявлението на премиера Борисов е „неприемливо, защото не е вярно, и се отнася до най-важния въпрос за една страна, въпроса за териториалния интегритет", съобщи министерството, цитирано от БТА.

„Това изявление не съответства на очакванията на Република Сърбия за приятелски и добросъседски отношения. Повторено е, че Сърбия се надява такива изявления да не се повтарят в бъдеще. Позицията на ЕС не е независимо Косово и всички би трябвало да се придържат към това", се казва в съобщението.

Какво има предвид сръбското външно министерство под „ЕС не е за Косово” не е ясно, предвид че съюзът няма единна позиция по въпроса. В своя коментар при избухването на скандала външният ни министър  Екатерина Захариева припомни, че Европейският съюз не признава държави, а това е право на отделните страни.

Четири държави от Европейския съюз не признават независимостта на Косово – Испания, Словакия, Румъния и Гърция, но през 2010 г. Европейският парламент призова всички държави членки да признаят Косово.

В момента във всички документи на ЕС, в които се споменава Косово, е приета формулировка, че  взима предвид резолюция 1244 на ООН и мнението на международния съд на ООН за декларацията за независимост на Косово, а и в двете се говори за правото на самоопределение на жителите на областта.

От друга страна ЕС е главно действащо лице в разговорите между Прищина и Белград за статута на Косово и в същата формулировка отбелязва, че няма нагласи към позициите на двете страни по този въпрос.

В открития разговор от сръбска страна е изразена изненада от това, че по този повод посланикът на Сърбия в София е бил извикан в българското външно министерство.

Повторена е готовността на Сърбия да продължи да развива и задълбочава добросъседските отношения с България и още веднъж е изразена благодарност за подкрепата, която България оказва на Сърбия по пътя към ЕС.

От сръбското външно министерство съобщават, че Дачич ще се срещне днес с българския външен министър Екатерина Захариева на неформалната министерска среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в Словакия.