Напрежението между България и Сърбия остава високо. Днес сръбският посланик в София беше извикан във Външното ни министерство.

Поводът - изказване на министъра на външните работи на съседката ни, в което той прави коментар на изявление на българския премиер в Полша за външната политика на Евросъюза и Косово.

Министър Ивица Дачич се обръна към Борисов с: "Ти, Бойко, трябва да уважаваш позицията на Европейския съюз, а не да държиш лекции на Борел".

Снимка: btvnovinite.bg

Поводът e изказването на Борисов на среша в Познан, че бъдещият шеф на дипломацията на Евросъюза - Жозеп Борел, би трябвало да изразява позициите на цялата общност, независимо че неговата страна Испания не признава Косово.

При срещата с посланика на Сърбия у нас е препотвърдена позицията на страната ни, че изказването на сръбския външен министър е цитирам "неприемливо" и не отговаря на очакванията за поддържане на добросъседски отношения.

Снимка: bTV

Реципрочно - сръбското външно министерство привика временно управляващият мисията ни в Белград. Вчера президентът Александър Вучич определи напрежението като преходно неразбирателство.

„Ще разговарям с Бойко Борисов и Румен Радев следващата седмица. Вярвам, че в най-скоро време ще възстановим пътя на отличните си отношения с България”, заяви Александър Вучич, президент на Сърбия.

Според сръбското издание "Данас" изявленията на Ивица Дачич водят Сърбия към изолация. Журналистът Светослав Терзиев смята, че напрежението между двете страни ще намалее.

„Но проблемът ще остане, защото България призна Косово, и то още преди 10 години. Сърбия трудно може да приеме такова решение, то не е общо европейско, може би и тук беше грешката на Бойко Борисов. Може би трябва да бъде по-внимателен нашият министър председател, защото в стремежа си да играе ролята на балкански лидер, той стъпва в минно поле”, коментира Светослав Терзиев, журналист.

След срещата във външното ни министерство сръбския посланик е коментирал, че всички имаме интерес от стабилност в региона.