Напрежението по оста София - Белград продължава и днес. Премиерът Борисов поиска крайно решение от Сърбия по отношение на Косово и подчерта, че без споразумение по този въпрос, няма да има перспектива за целия регион.

Външният ни министър Екатeрина Захариева коментира, че нападките на нейния колега Ивица Дачич срещу премиера Борисов са нещо „неприемливо". Топ дипломатът на съседите ни обаче продължава с острия тон.

Повод за напрежението стана острото изказване на сръбския първи вицепремиер Ивица Дачич по адрес на Бойко Борисов.

Преди дни премиерът обяви, че бъдещият шеф на дипломацията на Евросъюза - Жозеп Борел, би трябвало да изразява позициите на цялата общност, независимо че неговата страна Испания не признава Косово.

Снимка: btvnovinite.bg

По-късно Дачич отвърна с думите:

„Ти, Бойко, трябва да уважаваш позицията на Европейския съюз, а не да държиш лекции на Борел".

Снимка: btvnovinite.bg

Екатерина Захариева обяви, че сръбският й колега вероятно се е загубил в превода и припомни, че Европейският съюз не признава държави, а това е право на отделните страни. По думите й, в своето изказване, Борисов е бил коректен.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не е приемливо министър да се обръща по този начин към премиер. Не мисля, че такива изказвания са продуктивни, още повече когато са направени твърде емоционално и са за вътрешнополитически цели”, заяви Захариева.

Снощи пред Танюг Дачич продължи линията на острата си реторика към Борисов, засягайки и споровете между България и Македония.

Снимка: btvnovinite.bg

„Както ние разбираме проблема, свързан с българската национална идентичност, езика или за Гоце Делчев, така очакваме същото разбиране що се отнася до връзката между Косово и сръбския народ.”, заяви Дачич и допълни: „Тази изява на българския премиер не се отнася за риболов или качеството на сръбското сирене, но вместо това засяга въпроса за сръбската териториална цялост”.

Прищина също реагира на скандала. Косовският министър-председател Рамуш Харадинай благодари на българския си колега Бойко Борисов за „принципната му позиция по отношение на Косово и неговото право да бъдe част от европейското семейство".

Снимка: btvnovinite.bg

А Бойко Борисов призова за сдържаност.

„Разбирам сърбите колко ги боли за Косово. Разбирам ги, обичам ги. Трудно им е. Но в същото време, така или иначе, ако не се разберат с Косово, няма перспектива за региона - целият, не само за тях”, заяви премиерът.

Борисов акцентира още, че на Балканите винаги оста е била Атина-Белград, но България вече участва активно в процесите в региона и е променила тази тенденция.

Външното ни министерство е привикало сръбския посланик заради изказването на Ивица Дачич по адрес на Бойко Борисов. Срещата ще се състои утре. Реципрочна мярка предприемат и съседите ни.

Временно управляващият мисията ни в Белград също ще разговаря със сръбски дипломати в тяхното външно министерство.

Сръбския президент Александър Вучич пък определи напрежението като преходно неразбирателство. Той обяви, че идната седмица ще говори с Бойко Борисов и с президента Румен Радев.