Лекари, медицински сестри, шофьори на линейки и санитари от центровете за спешна помощ в страната организират протест пред здравното министерство.

Поводът за недоволството е свързан с това, че основните им заплати не са увеличени.

Според недоволните издадената заповед от министъра на здравеопазването е неясна.

След 20 години в центъра за спешна помощ във Видин, доктор Иво Георгиев смята, че промяна няма – нито в оборудването, нито в условията на труд.

“Стаите са ни същите, в мазето работим както винаги, условията на труд са ужасни бих казал. Може би тука сме единствените в България, които нямаме лекарска стая“, коментира Георгиев.

Проблем има и със заплатите. Макар и да има ръст, той не е според публично заявяваните обещания. Същото се случва и с отпуснатите с актуализацията на държавния бюджет допълнителни средства за здравеопазване, допълва доктор Георгиев.

И той, както и колегите му от Спешния център, работи предимно с пациенти с коронавирус. Смята обаче, че при разпределяне на възнагражденията за медицинските работници на „първа линия“, има субективен фактор.

„На „моите“ хора има начислени допълнително и се стига до хиляда, хиляда и кусур лева. На „чуждите“, които не са ми приятни, гледаме да ги пуснем отпуска, да им орежем парите и по този начин се получава този дисбаланс“, смята Георгиев.

Доктор Георгиев е един от медиците, които пътуват от Видин до София, за да заявят, че настояват за промяна.

В предаването Тази сутрин министърът на здравеопазването призна, че в действителност има недостиг на медици на места.

Организатор на протеста, който официално започва в 12 ч., е синдикат "Здравеопазване".