Специализираната прокуратура е започнала досъдебно производство за престъпление срещу републиката срещу първия секретар на руското посолство в София, който е събирал държавни тайни с цел да ги издаде на чужда страна, съобщиха от държавното обвинение.

Сигналът е дошъл от ДАНС, като по него е установено, че от септември 2018 г. „в продължение на близо година гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, като е провеждал регулярни конспиративни срещи с български граждани, включително и с ръководен служител, разполагащ с достъп до класифицирана информация на Република България, ЕС и НАТО”.

Целта на срещите е била получаване на поверителна информация, включително – срещу материални облаги. Руснакът е бил с дипломатически статут – първи секретар на посолството на РФ в София.

От Външно посочиха, че заради случая е бил привикан на среща руския посланик. „Срещата премина в конструктивна атмосфера. От българска страна бе отправено искане руските институции да отзоват своя служител до края на деня днес (понеделник). По информация на МВнР въпросното лице вече е напуснало територията на Република България”, става ясно от официалната информация.

Това не е първият шпионски сюжет с участието на Русия на наша територия през последните месеци. Председателят на движение "Русофили" Николай Малинов и негови съмишленици бяха разпитвани по подозрение в шпионаж. Малинов получи и обвинение, като прокуратурата разпространи негова кореспонденция, според която русофилски кръгове у нас търсят подкрепата на Москва за политическо представителство с геополитически цели. Той отрича да се е поставил в услуга на чужда държава.

Известният бивш генерал от КГБ Леонид Решетников получи забрана да влиза у нас във връзка с този случай, като самият разузнавач коментира, че обвинението е политическо.