Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство във връзка с появилите се в медиите аудиозаписи и снимки, за които се твърди, че са с участието на премиера Бойко Борисов. Държавното обвинение на този етап не разследва съдържанието на публикациите (които според властта са манипулирани), а ще установява дали става дума за незаконна употреба за технически средства за събиране на информация.

На всички записи се чува глас, силно наподобяващ този на премиера Бойко Борисов. В тях изобилстват цветистите коментари по адрес на други представители на властта, на президента Румен Радев, на привържениците му и на други политици, представители на бизнеса и т.н. Снимките, пък, показват стая, която самият министър-председател призна, че е в резиденцията му в Бояна.

Той потвърди и че е спящият човек на един от кадрите. Според него, обаче, е аранжировка поставянето на пачки от по 500 евро и пистолет в нощното му шкафче. А записите по думите му са монтаж.

Кой е прав в случая няма да стане ясно поне от образуваното досъдебно производство за престъпление по чл. 339а от Наказателния кодекс. Той гласи, че „Който без надлежно разрешение, което се изисква по закон, произвежда, използва, продава или държи специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години“, като наказанието става и още по-тежко, ако деянието е извършено от длъжностно лице.

„На 25.06.2020 г. е назначена експертиза по първоначално изисканите и предоставени снимки и аудиозаписи, публикувани в следните интернет сайтове: „Бивол“, „Афера“, „Е-вестник“. По преценка на екип от наблюдаващите прокурори са присъединени към досъдебното производство допълнително и разпространен видеоматериал, публикуван в сайта „Афера“, както и аудиозапис на разговор с гласове, за които се твърди, че са на премиера Бойко Борисов и на вицепремиера Томислав Дончев. На видеоматериала и последващия аудиозапис също са назначени експертизи“, пишат от прокуратурата.

Обвинителите са получили материали от НСО и са разпитали бившият началник на службата ген. Красимир Станчев. „По делото предстои установяване и разпит на лица, имащи отношения към проверявания случай“, посочват от прокуратурата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!