„Българският премиер може да бъде разследван заради аудио заплаха да „изгори“ евродепутат.” С това заглавие английският вестник „Гардиън“ разказва днес за скандала с изтеклия седемминутен запис на мъж, който звучи като българския министър-председател Бойко Борисов.

В статията се посочва, че евродепутатът от БСП Елена Йончева е поискала разследване по записа, в който мъжкият глас обещава да я „изгори”. „Гардиън“ отбелязва, че записът се появява  малко преди до медиите анонимно да бъдат изпратени и снимки, на една от  които се вижда спящият министър-председател, а на други нощно шкафче и чекмеджета, пълни с пари и предмети, силно наподобяващи кюлчета злато.

В статията се казва, че Бойко Борисов не отрича, че снимката, на която спи в резиденцията си, може да бъде истинска, но предполага, че изображението на парите е монтаж или целенасочена аранжировка.  Споменава се и за скандала с контраобвинението на Борисов, че живеещият в съседство Румен Радев го следи с дрон, както и с коментара на президента, че целият сюжет е плод на премиерската фантазия.

Вестникът също така припомня, че Елена Йончева също е замесена в скандал с усвояването на европейски средства по програми, макар тя да ги определя като клевета.

Тази публикация идва само ден след публикация на вестник „Индипендънт“, в която под заглавието: „Сън до „Глок” и пачки кеш: Вихър от въпроси около снимки от спалнята на премиера на България”, журналистът Борзу Дараджахи разказва за анонимно разпространените снимки  и поставя случващото се в контекста на разследването и обвиненията към бизнесмена Васил Божков.

Според статията, информирани източници са посочили като причина за проблемите на бизнесмена, чието състояние се оценява на близо 1,2 милиарда евро, опита му да свали правителството на страната в сговор с други олигарси.