Файловете с аудиозаписи, на които се чува глас, наподобяващ този на министър-председателя Бойко Борисов, могат да бъдат проследени, казват експерти по киберсигурност.

Снимка: btvnovinite.bg

Подателят изпраща имейл до няколко редакции, сред които е и тази на „Дневник“. За да скрие самоличността си, ползва платформата „Гориламейл“. Сайтът генерира компютърно създаден адрес, който се заличава след определено време.

Снимка: btvnovinite.bg

Експертите по киберсигурност, с които разговаряхме обаче са категорични. Подателят е оставил следи.

Снимка: btvnovinite.bg

„Този някой, където е оставил следа, че се е свързвал - може да е през ТОР или VPN. Те оставят следа, тъй като това е един тунел, който се изгражда от точка до точка, значи може да се проследи кой е първоизточникът“, обяснява Мирослав Стефанов.

Експертът по киберсигурност Станислав Атанасов открива, че данните на анонимния мейл водят към домашна мрежа в Гърция.

Снимка: btvnovinite.bg

„Човек с малко по-сериозни познания никога не би оставил толкова много следи, колкото са оставени в този мейл“, казва Атанасов и допълва, че ако съответните служби в България решат да започнат разследване, имат следа, която да последват – „от една страна заглавката посочва айпито, от което е изпратен. От друга – „Гориламейл“ се хоства в Америка, могат да изискат трафичните данни за този период от време“.

Снимка: btvnovinite.bg

И двамата експерти са единодушни в оценката си дали може да се проследи автентичния подател.

„Като цяло е доста трудно, но не е невъзможно“, смята Стефанов.

„Не е най-лесното нещо на света, но не е невъзможно да се проследи изпращача“, казва Атанасов.

bTV попита МВР и прокуратурата дали разследват кой и откъде е изпратил писмото с гласа, наподобяващ този на премиера. И дали е възможно по силата на българското и международното законодателство да се поиска помощ от партньорски служби. На този етап не сме получили отговор от двете институции.